Conflict #5

Dit is het laatste deel over conflicten van deze reeks. Om het beeld over conflicten breder te maken, vergroten we het begrip uit. Conflicten kunnen immers op individueel vlak plaatsvinden, maar ook op (inter)nationaal vlak.

The Arab-Israeli conflict is also in many ways a conflict about status: it’s a war between two peoples who feel deeply humiliated by the other, who wants the other to respect them. Alain the Botton

Wat Alain de Botton hier over het conflict tussen de Palestijnen en de Israelisch zegt is heel interessant. Kun je zelf ook andere conflicten bedenken die voort komen uit status? Dit kun je ook klein zien: voel jij je wel eens gepikeerd, doordat iemand jouw status ondermijnd?

Als status zorgt voor conflicten. Kan het dan ook andersom? Kan een conflict status geven? Laten we zeggen dat dat zo is. Als een conflict status geeft, kun je dan eigenlijk wel zonder conflicten? Misschien zorgt het hebben van conflicten er wel voor dat het leven spannend blijft. Dat je je niet verveeld en iets te vertellen hebt. Want laten we eerlijk zijn, een harmonieus en perfect leven is wel erg saai. Toch? Of ben je het eerder met Karl Popper eens, bestaat een conflict door ongeduld? Of is agressie misschien menselijke natuur?

Als je dit traject alleen doorlopen hebt, dan kan ik me voorstellen dat het lastig is om een conclusie te trekken. Met een groepje is dit waarschijnlijk beter te doen, aangezien je dan tussendoor hebt kunnen discussiëren over de nieuwe informatie. Hoe je dit pad ook doorlopen hebt, ik hoop dat het jou heeft aangezet tot denken.

 

Ben je nog niet klaar met dit onderwerp en wil je meer? Kijk dan naar de aflevering van dus ik ben over conflicten.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s